New post
getstyle

New post

Lapkritis... lapų kritimo laikas... laikas, kai kiekvienas žmogus stabteli, susimąsto, apmąsto, prisimena, pasiilgsta... Su trumpėjančiomis dienomis, ilgėjančiais vakarais, šaltėjančiu vėju ateina dvi ypatingos metų dienos – Visų šventųjų diena ir Mirusiųjų diena. Lapkritį prisimename, koks trumpas mūsų gyvenimas ir kokia nesibaigianti yra amžinybė...

Visų šventųjų atminimo dieną paskelbė popiežius Bonifacas IV–VII a. pradžioje. Ji minima lapkričio 1 d. Šią dieną pagerbiami žmonės, kurie po mirties paskelbti šventaisiais. Nuo 998 m. popiežiaus Grigalius iniciatyva lapkričio 2 d. imta minėti ir Mirusiųjų dieną. Lietuvoje ši diena vadinama Vėlinėmis arba Ilgėmis. Lapkričio antrą dieną prisimename tuos, kurių nebėra šalia, aplankome mirusių artimųjų, draugų, pažįstamų kapus – uždegame žvakutę, nunešame gėlių... Nuo neatmenamų laikų gėlių dovanojimas mirusiems, šventiesiems yra pagrindinis meilės, ilgesio, vilties ir liūdesio simbolis. 

Lietuvoje įprasta, kad mirusiųjų kapų lankymas, atsižvelgiant į galimybes, dažniausiai prasideda likus kelioms dienoms iki Visų šventųjų ar Vėlinių. Daugiausiai žmonių kapines aplanko Visų šventųjų diena (tai suprantama, nes ši diena paskelbta ne darbo diena). Lankydami išėjusiųjų  kapus visada norime nunešti mirusiems bent dalelę savo ilgesio, liūdesio, vilties, grožio, atminimo – tai dalykai, kuriuos nešiojamės širdyje ir stengiamės tam suteikti apčiuopiamą formą. Ta forma dažniausiai realizuojama žvakių ir gėlių pavidalais. 

Pristatome, kokias gėles geriausia rinktis lankant kapus Mirusiųjų dieną ir kokią simbolinę reikšmę jūsų pasirinkimas perteikia. Jeigu vietoje pavienių gėlių esate linkę rinktis įvairias kompozicijas – galime nudžiuginti – kompozicijoms tinka visos gėlės. Svarbiausios sąlygos – saikas ir nuovoka!

Orchidėjos. Savo egzotiškumu stebinančios gėlės. Šios gėlės gali reikšti neišsakytus žodžius, mintis, lūkesčius, svajones susijusias su jums artimu ir brangiu žmogumi. Jos taip pat gali simbolizuoti ypatingus momentus, kuriuos išgyvenote su mirusiuoju. Orchidėjos asocijuojasi su grožiu, stiprybe, meile. Dera komponuoti puokštėse, vainikuose.

Anturis. Šios gėlės pavadinimas kilęs iš graikų kalbos – anthos – žiedas ir oyra – uodega. Tad gėlė dar vadinama uodeguotaja gėle, o poetai ją svajingai įvardija flamingo gėle. Pati žiedo forma primena atviros širdies kontūrus. Todėl ir gėlės reikšmė susijusi su atvirumu, svetingumu, begaline meile. Taip pat anturis simbolizuoja ilgalaikiškumą, grožį ir žavesį. Dera komponuoti puokštėse, vainikuose. 

Lelijos. Lelijos simbolizuoja tyrumą, meilę, užuojautą, grynumą, gerumą, liūdesį ir tyrą amžiną ilgesį. Gležnos, bet grakščios šios gėlės siejamos su itin giliomis emocijomis, stipriais išgyvenimais. Dera komponuoti puokštėse, vainikuose ir pavienės. 

Ramunės arba saulutės. Šios gėlės siejamos su atsinaujinimo ir vilties, meilės idėjomis. Nekaltumas, grynumas, pozityvumas – nuo šių gėlių neatsiejama simbolinė reikšmė. Šios gėlės puikiai papildys vainiko, ar puokštės kompoziciją. Kukliai, nuoširdžiai ir paprastai atrodys pamerktos vienos. Patartina rinktis baltos spalvos saulutes.

Chrizantemos. Šios gėlės kapinėse itin dažnos. Jos gražios savo paprastumu, universalios, įvairiaspalvės, ilgai išsilaikančios, nebijančios pirmųjų šalčio pasižnaibymų. Chrizantemos sietinos su viltimi, optimizmu. Gėlės naudojamos labai įvairiai – puokštėse, vainikuose, kaip pagrindiniai akcentai, kaip papildantysis akcentas, pamerkiamos pavienės. Tradiciškai, bet skoningiausiai atrodo baltos chrizantemos. 

Kalijos. Šios gėlės lankant artimųjų kapus pasirenkamos labai dažnai. Ir tai nestebina. Jos susijusios su stiprybe, malone, nekaltumu, meile, elegancija. Kalijas galima pamerkti vienas, tačiau šios gėlės puikiai atrodys ir kompozicijoje su spigliuočiais augalais. Nepaliestos stipresnių šalnų šios gėlės patvarios, tvirtos ir gali išsilaikyti ilgai. 

Rožės. Neabejotinai vienos unikaliausių gėlių. Pagrindinė simbolinė reikšmė – meilė. Rožės taip pat reiškia amžiną pagarbą, harmoniją, pusiausvyrą. Lankant artimųjų kapus patartina rinktis baltas arba tamsų kraujo raudonumą primenančias rožes – priklausomai nuo to, kieno kapą lankote: moters, vyro, merginos, vaikino, vaiko, mamos, tėčio. Šios gėlės nepriekaištingai atrodo puokščių, vainikų kompozicijose ir pavienės. 

Gyvos ar dirbtinės? Gyvos gėlės yra nepakeičiamos. Todėl patariame, esant geroms oro sąlygoms ir galimybei pakankamai dažnai lankyti artimųjų kapus, sodinti ir nešti gyvas gėles. Vienos populiariausių kapinių gėlių – vazoninės chrizantemos. Universalios gėlės, kurias galima įkasti su vazonėliu arba pastatyti kapo kompozicijai derančioje vietoje. Tiesa, keletas šaltų naktų turbūt pažeis šias gėles. Vienas optimaliausių gyvų gėlių variantų esant šalnoms – viržiai. Šis augalas gali gyvuoti iki pavasario. Tamsūs gėlės atspalviai tinkamai atrodys kapinėse ir išlaikys savo struktūrą. 

Tačiau tenka pripažinti, kad dirbtinių gėlių naudojimas šaltuoju metų laiku kapinių puošimui yra neišvengimas. Ir tai nėra blogai. Juolab, kad dirbtinės gėlės gelbsti ir tais atvejais, kai žmonės neturi galimybės kapų lankyti dažnai. Svarbiausia jausti saiką ir suprasti, kad kapinės nėra vieta, kurioje turi dominuoti spalvų, atspalvių gausybė. Dirbtinių gėlių puokščių kompozicijoms rinkitės vienspalves, prigesintas, akies nerėžiančias spalvas. Tai ne tik neskoninga. Nepamirškite, kad jūsų artimojo kapą aplankyti gali ir kiti pažįstami, kurie galbūt irgi atneš puokštę su dirbtinėmis gėlėmis – didelė tikimybė, kad jos skirsis nuo jūsų atneštų gėlių. Tad pasikartosime – jausti saiką labai svarbu. 

Mirusiųjų kapų lankymas neįsivaizduojamas be žvakės skleidžiamos šviesos ir šilumos... Tad šalia kapų puokštės ar gėlės žiedo visada teisingai pasielgsite įkomponavę ir žvakę. Jos šviesa simbolizuoja, šilumą, viltį, meilę, ilgesį. Kažkada senais laikas, žmonės tikėjo, kad žvakės liepsnelė uždegta ant mylimo žmogaus kapo – tai tarsi pokalbis su tuo, kurio nebėra šalia, tačiau yra gyvas širdyje...