Gėlių simbolika Moters dieną
getstyle

Gėlių simbolika Moters dieną

Kiekvieno pavasario pradžia atneša naują pojūtį ir įkvėpimą, kuris skatina siekti naujų tikslų, pasikeisti, atsinaujinti, sveikinti, džiaugtis, būti geresniais, labiau mylinčiais ir mylimais. Labai simboliška, kad kiekvienas pavasaris prasideda duokle moterims, kurioms pavasarinis virsmas yra itin svarbus. Kovo 8 d. žymi Tarptautinę moterų solidarumo šventę. Skeptikai ją vertina labai įvairiai – vieniems tai sovietmečiu iškilusi nereikšminga šventė, kitiems – proga prisiminti ir įvertinti moterų pademonstruotą drąsą XX a. Dažnai girdime piktai leptelint, kad gėles reikia dovanoti ne tik tam tikromis dienomis – tai būtina daryti visada. Sutinkame! Tačiau tam tikros datos atkreipia dėmesį į svarbius įvykius, aktualijas. Švenčių kilmės istorijų žinojimas parodo mūsų kultūrinį išmanymą ir vertybių suvokimą. Tad pradėkime nuo pradžių – kodėl kovo 8 d. yra Tarptautinė moterų solidarumo diena? 

 

Šventės atsiradimo istorija

Moters dienos atsiradimo istorijos pradžią galima sieti su Klaros Cetkin asmenybe. Iš Vokietijos kilusi politikė visą gyvenimą kovojo už moterų teises ir lygybę visuomenėje. Dažnai ši šventė Lietuvoje siejama su tarybiniu laikotarpiu, tačiau tai nėra tikslu ir teisinga. Reikia atsiminti, kad tradicija minėti moters dieną buvo gaji jau antikos laikais. Nuo tada atsirado tradicija, kad tam tikrą dieną moterism skiriama išskirtinai daug dėmesio. Kalbant apie Moters dieną svarbu žinoti, kad 1907 m. K. Cetkin iniciatyva Štutgarte buvo surengta pirmoji moters teisių konferencija. Jau 1911 m. ši šventė buvo minima keliose Europos valstybėse.

Akivaizdu, kad šios šventės ištakos visiškai nesusijusios su spalvingomis gėlėmis, džiaugsmu ir šventine nuotaika. Tačiau galbūt būtent dėl to turime tik dar labiau vertinti tokias dienas ir išmokti su džiaugsmu priimti tai, ką kiti žmonės iškovojo ateities kartoms. Neabejotinai kiekvienai moteriai gėlių gavimas yra maža šventė. Tarptautinė moters diena tik viena iš daugelio progų pagerbti, nudžiuginti dailiosios lyties atstoves. Tad į ką svarbu atkreipti dėmesį perkant gėles šiai progai? 

 

Kokias gėles teikti? 

Tulpės. Šios gėlės puikiai tiks bet kuriai moteriai ar jaunesnei merginai. Juk kartais kyla klausimų, ar sveikinti jaunesniąją sesę arba daug vyresnę močiutę – tulpės šį klausimą tikrai gali padėti išspręsti. Jas dovanoti galite mamoms, draugėms, pažįstamoms, kolegėms ir t. t. Šių gėlių dovanojimas tokia pat tradicija kaip eglutės puošimas per Šv. Kalėdas arba margučių ridenimas per Šv. Velykas. Puikiai žinome, kad papročius galime keisti, bet visada naudinga žinoti, kad jais remdamiesi mes niekada nesuklysime. Tulpės daugelio žmonių pasąmonėje yra siejamos su pavasariu ir sugrįžtančia šiluma. Dovanodami šias gėles nebijokite pasirinkti kuo įvairesnių spalvų ir kuo įvairesnių tulpių formų. Kiekvieną moterį tikrai nudžiugins puokštė įvairiaspalvių tulpių. Pasirinkę vienspalves tulpes atkreipkite dėmesį į tai, kad geltonos spalvos tulpės moterį džiugins ilgiausiai.

Vilkdalgiai. Žmonių šios gėlės dar vadinamos irisais. Savo simbolika gėlės labai panašios į tulpes. Galbūt irisai nėra tokios tradicinės kaip pastarosios, bet jei norite paįvairinti tradicijas per daug neeksperimentuojant, drąsiai galite rinktis vilkdalgius. Neutralios gėlės, kurios ilgai puoš pasveikinto žmogaus aplinką, tinka bet kurio amžiaus, statuso moterims ir merginoms.

 

Vėdrynai. Šios gėlės labiausiai nudžiugins moteris, kurios yra itin romantiškos, elegantiškos, svajingos, moteriškai kerinčios. Vėdrynai primena vėjyje besiplaikstančias lauko gėles – tad natūralumą ir gamtą mėgstančios dailiosios lyties atstovės bus tikrai maloniai nustebintos ir sužavėtos.

 

Rožės. Raudonos rožės – aistra, meile ir moteriškumu spinduliuojančios gėlės. Jos, kaip ir tulpės yra vienos tų, kurias dovanoti tokia proga puikiai tinka. Tačiau žinant šių gėlių simboliką nepatariame jų taip drąsiai dovanoti visoms Jums svarbioms moterims. Rožes skirkite tik pačiai mylimiausiai – kaip ženklą, kad gražiausi jūsų jausmai ir mintys skirtos būtent jai. Rožės yra nesikeičianti klasika. Galbūt jas gavusi moteris nebus itin nustebinta, bet tikrai jus Jūsų reiškiamą pagarbą ir dėmesį. Spalvą rinkitės atsižvelgdami į tai, kokia spalva labiausiai patinka moteriai, kurią ruošiatės sveikinti. Jei to nežinote, nebijokite eksperimentuoti ir išrinkite ryškius, didelius rožių žiedus. 

 

Frezijos. Gležni frezijų žiedeliai primena trapią moters prigimtį ir esmę. Dovanodami šias gėles Moters dienos proga parodysite, kad jums ši moteris nuoširdžiai rūpi, kad norite ją sergėti ir globoti. Naudinga žinoti, kad labiausiai kvepiančios yra rožinės ir raudonos spalvos frezijos. 

 

Gerberos. Intuityviai gerberos dažnai asocijuojamos su lauko gėlėmis – ypač primena ramunes. Ir tai tikra tiesa! Moterims, kurios mėgsta natūralumą, gamtą, kurioms jaučiate gražius jausmus, su kuriomis jus sieja draugystė galite dovanoti švelnių atspalvių gerberas. Moterį tikrai nustebins įvairiaspalvių „saulučių“ puokštė. 

 

Kokius žodžius ir kaip pasakyti? 

Kartais esame įsitikinę, kad mylime, gerbiame, vertiname, prisimename žmones ir jie tai žino. Dažnai galvojame, kad nereikia to pasakyti, apie tai priminti. Tai padaryti būtina, tokių švenčių proga ypač! Prie gėlių puokštės nebijokite pridėti atviruko, kuriame galite pasidalinti tokia žinute: „Aš vertinu Tave!“, „Tu esi mano mūza!“, „Tu turi ypatingą sugebėjimą padaryti šį pasaulį ypatingu!“, „Ačiū, kad esi ir už viską, ką darai!“.

Nepamirškite, kad labai dažnai gėlės žiedas yra iškalbingesnis už daugybę Jūsų ištariamų žodžių!