Gėlės ir kitos dekoracijos Šv. Velykų proga: ką pasirinkti geriausia?
getstyle

Gėlės ir kitos dekoracijos Šv. Velykų proga: ką pasirinkti geriausia?

Kartu su atgyjančiu pavasario ciklu kiekvienas mūsų jaučiame norą išsišvarinti namus, apsitvarkyti aplinką, pradėti naujas veiklas, pabaigti nebaigtus darbus – kitaip tariant padaryti viską, kad į savo gyvenimą įsileistume, prisikviestume atgimimą ir gyvybę – būtent tai ką jaučiame vis šilčiau ir daugiau šviečiant pavasario saulei. Žinoma, geras emocijas sukelia ir laukimas. Svarbaus įvykio laukimas. Viena didžiausių metų švenčių ir viena gražiausių bundančio pavasario švenčių – Šv. Velykos. Ta proga visada sukame galvas, kaip papuošti savo namų aplinką, kaip sukurti jaukią atmosferą sau, savo šeimai ir artimiems žmonėms, kurie aplankys jūsų namus? 

Reikia įsidėmėti, kad puošiant namus Šv. Velykų proga svarbiausia taisyklė – gyvų dekoracijų – gėlių, medžio šakelių, žolelių – naudojimas. Juk tai bundančios gamtos, atgimimo šventė, tad siūlome pasinaudoti visais pirmaisiais augalais, kuriuos mums dovanoja gamta. Nieko nėra gražiau už natūralumą ir skoningą paprastumą. Taip pat svarbu žinoti, kad pirmieji pražįstantys augalai, kuriais galime puošti savo namus, turi tam tikrą simbolinę reikšmę. Kokia ji, papasakosime šiame straipsnyje!

 

Narcizai. Anksti pavasarį pražįstančios gėlės. Šių gėlių spalvų ir formų įvairovė – stebinanti. Tačiau namų papuošimui, po žvarbios žiemos labai džiugins ir šildys geltonos spalvos žiedeliai. Šios gėlės daugiametės ir žydi kiekvieną pavasarį, todėl svarbu, kad savo sodelyje joms surastumėte pastovią augimui pritaikytą vietą. Svarbu žinoti, kad šios gėlės turi tiesioginių asociacijų su Kristaus prisikėlimu iš numirusių. Žmonių sukurtos legendos nuo seno pasakoja, kad tą dieną, kai prisikėlė Jėzus pražydo daugybė narcizų. Todėl galite nedvejodami jais puošti savo namus – gėlės nėra itin kvapnios (kai kurie žmonės pavasarį į tai itin jautriai reaguoja), tačiau ilgai žydi pamerktos ir yra elegantiškai puošnios. Narcizų spalvą rinkitės pagal savo namų interjerą, kitas dekoracijas ir savo poreikius. 

 

Blindė. Vienas iš pirmųjų krūmų miškuose, kuris pirmiausiai išsprogsta ne žaliais lapeliais, o pūkuotais, minkštais, pilkais kamuolėliais. Iš liaudies įprasta šio krūmų šakeles vadinti katinėliais, kačiukais. Blindės yra gluosnių šeimos krūmai, medžiai, kurie randami ne tik gamtoje, bet paplitusios ir dekoratyvinės šio medžio atmainos. Anksti pavasarį krūmas apsipylęs vadinamaisiais katinėliaus, vėliau niekur nebeskuba ir likusią metų dalį iki rudens tiesiog gyvena savo ciklą žaliais lapeliais apaugęs. Religinėje katalikų simbolikoje šis augalas reiškia prisikėlimo ir amžino gyvenimo vaizdinį. Kačiukų šakelės komponuojamos verbose, kurias vėliau šventiname. Labai dažnai tikintieji Verbų sekmadienį į bažnyčią nešasi beržo, kadagio, blindės šakeles tam, kad šios būtų pašventintos. Dažniausiai skinamos dar neišsprogusios blindės šakelės – tam neilgą laiką jos pačios išsprogsta mūsų namuose – tai džiugina!

 

Lelijos. Šios gėlės savyje išlaiko labai daug religinės simbolikos, todėl Šv. Velykų proga pamerkę šių gėlių parodysite tikrą šventės simbolikos išmanymą. Neprasiskleidusi šių gėlių forma yra tarsi muzikinis instrumentas – trimitas, kuris simbolizuoja naujienos, žinios, pranašystę. Šios šventės kontekste tai tarsi Dievo šauksmas, skatinantis sūnų Kristų grįžti namo, šalia jo. Šis augalas ir tiesioginė aliuzija į Jėzaus mirtį ant kryžiaus. Pati lelija, kaip gėlė apskritai simbolizuoja išlaisvinimą nuo nuodėmių, tyrumą, tikėjimą ir viltį. Tikinčių žmoių įsitikinimu – lelija pražįsta būtent toje vietoje, kur nukrinto kenčiančio Kristaus ašara. Šios gėlės simbolika susijusi ir su Kristaus motinos Marijos paveikslu – beribe motiniška meile ir atsidavimu. 

 

Tulpės. Tulpės – pavasario pradžios gėlės. Savo forma šios gėlės primena taurę – tai asocijuojasi su atgimimu. Ar žinojote, kad tulpės turi ir svarią simbolinę reikšmę religijoje? Šios gėlės simbolizuoja meilę ir ajautą visai pasaulio žmonijai. Tiesa, šiandien tulpės labai susijusios su komercija – jas dažniau siejame su kita pavasario švente – Moters diena – negu su Šv. Velykomis. Tačiau verta žinoti, kad šiai progai tulpės taip pat puikiai tinka. Dar geriau šios gėlės atrodo, kaip kokios nors augalų kompozicijos sudedamoji dalis, papildymas. Šv. Velykų proga paieškokite įdomesnių, neįprastų tulpių formų – jų pasirinkimas floristikos parduotuvėse dabar tikria didelis.

 

Berželių šakos. Kaip ir blindės taip ir beržo šakelės skinamos ir naudojamos dekoracijoms namuose Šv. Velykų laukimo proga. Tam, kad lapeliai nenuvystų patartina šakeles skinti likus kelioms savaitėms iki gražiausios pavasario šventės progos. Išsprogę beržo šakelių lapeliai sveiki ir nepavytę išbūna nebeilgai, todėl svarbu atkreipti dėmesį į tai. Jeigu šakeles parsinešėte per vėlai jų išsiskleidimą galite pagreitinti į vandenį įdėdami žiupsnelį cukraus. 

 

Žibuoklės. Šios mažos miško gėlelės reiškia atsidavimo ir dieviškumo buvimo esmę. Dangaus mėlynumo žybsniai pernykščių medžių lapuose atrodo ypatingai, netikėtai ir ryškiai. Šios gėlės dažniau sietinos su motinos dienos simbolika ir estetika, tačiau neabejotinai nuostabiai puoš ir Šv. Velykų laukiančius namus. Šių žiedelių skynimas miške gali būti puikiu pretekstu pabuvimu gamtoje su šeima. 

 

Šis tas apie velykines dekoracijas

Minėjome anksčiau ir pasikartosime – kaip įmanoma labiau išnaudokite gamtos mums dovanojamus augalus, dekoruodami namus Velykoms naudokite kuo daugiau gyvų element. Kalbant apie spalvas – rinkitės viską, kas šviesu, spalvinga – tai simbolizuos atgimimą, sušildys aplinką ir nuteiks  gerai nuotaikai. Neabejotinai visur tiks jūsų pačių rankomis dekoruoti tuščiaviduriai kiaušiniai, švelnių tonų nertos ir popierinės servetėlės. Į pintus krepšius komponuokite gėles, kiaušinius, sąmanas. Nevenkite baltos spalvos ir įvairių spalvų derinių kombinacijų – realizuokite pačias šviesiausias savo minti ir idėjas pasistengdami, kad puo6imo procese dalyvautų visi Jūsų šeimos nariai!